Nye indlæg

Hvad skal vi lave i dag? 8/5 2012

24-01-2013

Der var lidt lördag-formiddags-mathed i hytten, og dagen tegnede sig til böger i sofaen, kaffe og dagens opvask. Men den udsigt blev for kedelig. Hvad skal vi lave i dag? Hvad skal vi lave i dag? Bum bum. Lördag formiddag. Hvad med en plat og krone tur? Hvis vi slår plat drejer vi til venstre, krone til höjre. Sådan gör vi hver gang vejen deler sig, eller der kommer en sidevej. Sådan gjorde vi, vel forsynet med madpakker og Birks lykkemönt (en norsk 50-öre fra en skiferie). Vi slog plat i förste slag og drejede sydpå. Ad små og store veje; Foskvallen, Grängesåsvallen, Nipfjället, Idre, Särnaheden, Mörkret; og hvad der nu står på skiltet ved den klynge huse man ind imellem passerer.

Gedder i leg, Idre Sjön

Det var lördag d. 5. maj. En dag for tovträkkeri mellem vår og vinter. Tranen flöj over söen og gedderne legede i det lave vand. Sneharen havde smidt den hvide pels. Solen varmede og det dryppede og klukkede alle steder. Forövrigt faldt der 10 cm sne den dag. Siden starten af april, er der faldet 70 cm sne. Og dyrene er kommet frem, fuglene er trukket nordpå igen; fuglekongen, gåsen, vipstjerten og bogfinken. Et forunderligt forår.

Österdalälven i snevejr

Vi slog krone, og drejde af mod Mörkret. Sneploven sad fast i Mörkret, og det var jo heldigt. Så kunne jeg tage mit spil frem; en skralde som kan löfte 6 ton. Altid i bagagerummet, så jeg kan få mig selv fri af snedriver og store huller. Og stärk nok til at träkke lastbil og chaufför op af et hul i Mörkret. Sejt.

Ude af bilen - Fulufjällets Nationalpark

Vi kom frem til Fulufjällets Nationalpark, og begav os til fods ud mod Njupeskär - Sveriges störste vandfald. Der havde ikke väret andre, så vi havde hele landskabet frem for os. Det er en särlig fornemmelse at gå i fin, urört sne på en vindstille og solrig eftermiddag. Over en mose, ned gennem en slugt, over en å, urskov. Århundrede gamle graner. Döde träer. Sne. Blå fjelde. Sneen blev gradvist dybere, fra ankelhöj til knähöj. Vi standsede op, og kunne höre vandfaldet bruse en kilometer i forvejen. Gennem fjeldbirkeskoven, en åbning mellem träerne. Der var Njupeskär. Väldig. Brusende. Blå af is. En ravn flöj forbi, så tät at man kunne se langt ind i dens uendelige urtidsöje. Og den så på os med sit gådefulde blik. Vi gik nedad, til bunden af slugten, som vandfaldet havde skåret som en dyb fure i fjeldet siden istiden. et vildt og heftigt landskab. Stenblokkem grus og klippesider. Is og sne. Fugt. Stövregn fra vandfaldets enorme drön. Vi var der i lang tid, för vi vendte hjem. Vi gik over en kam höjfjeld. Vi gik i til lårene. Så ned gennem gammel fyrskov og tilbage over mosen.

Plat-og-krone-listen: To gedder, en trane, spandevis af sangsvaner, troldänder og hvinänder, en rödkälk, fire sneharer, to tjurer, en urfugl, en håndfuld ravne og en kongeörn helt tät på.


Kommentarer

Der er ingen kommentarer til dette indlæg

Skriv en kommentar

Alt indhold er omfattet af copyright. Hvis du ønsker at bruge billeder eller tekst fra hjemmesiden, så kontakt tumpekraft@hotmail.com ©
Copyright 62 Nord v/ Lars Nyhuus Henriksen | CVR: 31435528 | Søndervang 17, Vrads, 8654 Bryrup - Danmark | Tlf.: +45 285 90 900 | tumpekraft@hotmail.com