Nye indlæg

Ulvens spor og sportegn

11-03-2014
Forpote: længde 9-11 cm

Bagpote: længde 8-10 cm
ulvespor
Poteaftrykket fra ulv, ligesom fra øvrige hundedyr, viser fire symmetrisk placerede tæer. De to mellemste tæer er lige lange (når lige langt frem i sporet) og de to yderste tæer er lige lange, men tydeligt kortere end mellemtæerne. Klomærkerne er grove, men kan mangle på hårdt underlag. Aftryk fra lukkede poter er lange/smalle og har en tydelig oval form, som bedst ses på bagpoten. Klomærkerne er normalt tydelige.

Forpoterne er normalt tydeligt større end bagpoterne. En detalje som adskiller for- og bagpotesporet er trædepudens bagkant, som bugter fremad (=konkav) i et forpotespor, mens den bugter bagud (=konveks) i et bagpotespor.
 
Ulven bevæger som normalt i trav. Sporløbet er lige og målrettet. Normalt er skridtlængden i trav 120-160 cm, men på hårdt underlag kan den blive op til 2 m.
Ulven er tung i forhold til poternes flade, og synker derfor relativt dybt ned i underlaget (sne og bar mark). Ulven kan godt finde på at følge eksisterende linier i landskabet skovveje, stier osv. Ulven undgår som regel hegn og lignende, og kan tage lange omveje for at undgå disse.
 
Unge individer kan optræde mere legelystne og nysgerrige end ældre. De kan af og til også udvise atypisk adfærd, som at følge trafikerede småveje, gå tæt på bebyggelse, hoppe over hegn m.m. Det sker også at voksne dyr, som ikke har dårlige erafringer med mennesker nærmer sig bebyggelse.
Fra november er de unge ulves aftryk lige så store som de voksnes.
 
Vigtige sportegn:
 • (Dag-)sovepladser, ofte på små højder med god udsigt over omgivelserne
 • Ulvens lort er 2-3 cm tyk og pølseformet. Den lugter kraftigt og indeholder ofte større benfragmenter og hår. Ekskrementerne anvendes som markering og placeres derfor gerne synlige.
 • Alfadyr urinmarkerer højt (horisontalt) og skraber ved markeringsstedet. Blodpletter i urinen indikerer en tæve i løbetid (december til marts)
 • Kadaver fra hjort. Bidemærker med tydelige hjørnetænder i hals. Ulvens starter med at æde fra bughulen. Kadavre med blotlagte ribben.
Rådyr kadaver
Ulvespor
ulvelort
Ulvelort
ulvespor
Ulvespor
 
Fejltolkninger:
 • Spor efter ræv og hund forveksles ofte med ulvespor
 • Ulv og hund kan ikke alene adskilles gennem et sporaftryk
 • På hårde underlag kan hundes kloaftryk mangle (som i ulvespor).
Hundespor

Hund og ulv
Ulven og tamhunden hører til samme art, og det kan være umuligt at skelne mellem spor fra dem. For at skille ulve- og hundespor kræves længre forlæb, hvor gangart, skridtlængde og adfærd kan studeres. Travespor fra hund har i reglen en kortere skridtlængde. Hunden bevæger sig oftest mere bredbenet og mindre målbevidst end ulven. Hunde bevæger sig ofte i spring og galop, hvilket ulven er for økonomisk til. Ulven undviger som regel mennesker og bebyggelse, mens hunde ikke er sky overfor mennesker.

Observationer af ulv er upålidelige, og skal altid kombineres med spor og sportegn (gerne DNA – sendes til Naturhistorisk Museum i Århus). Visse hunderacer (slædehunde, ulvehunde, elghunde) kan have et udseende, som minder meget om ulvens.

Kategori: Ulvens fodspor

Kommentarer

 • #1
 • David
  10-07-2014 05:37
  Man siger jo at man altid kan le6re og udvikle sit tlneat. Det er sve6rt at se hvad den pige mangler ( inden for den genre) Jeg he5ber for hende at hun mf8der nogen folk pe5 sit vej, der hje6lper hende igang. Se5 se5dan et tlneat ikke bare bliver en hyggebeske6ftigelse. Hun har heldigvis tiden for sig. 13 e5r og se5 se5dan nogen evner, hold da helt op.KhUlla


 • #2
 • Robert
  24-07-2014 18:14
  Hold da op,hvor er hun dygtig.Bare det med at male ulven ble5 i den ene side som om den blvier belyst pe5 den ene side og er i skygge pe5 den anden side. Det er utroligt.Ja hun skal nok drive det vidt :-) http://wklczllghcj.com [url=http://tazaocy.com]tazaocy[/url] [link=http://lqgfoa.com]lqgfoa[/link]


 • #3
 • Eleas
  28-07-2014 06:34
  Men det er da et smart trick. Hun fe5r ne6ppe mere omtale end, at snave med en (skandale) kendt . Hvorfor se5 ikke tage den ff8rste og betdse en anden semi-kendt, som gang pe5 gang mf8der op i super nederen tf8j, supleret med dumme kommentarer. Jeg er tre6t af bloggere og reality- stjerner , som tror de er A-liste ne5r deres fans tydeligvis er 16 e5r eller yngre endnu. Der skal mere til, at fe5 tilbedelse og respekt, end at knalde og snave internt. Jeg var ikke fan af hende i forvejen (har aldrig gidet, at overveje Peter som ve6rende et interessant menneske ) men mon ikke hun fe5r taget flere billeder til et 12-17 blad, blive endnu mere forke6let og/eller fe5r tilsendt endnu flere gaver fra diverse kiksede firmaer? Hip hurra for gode forbilleder.Men e9n god ting er der vel kommet ud af dette; sf8de Amalie kan forhe5bentligt komme videre og mf8de en ordentlig mand. http://psgzonw.com [url=http://idjvhygit.com]idjvhygit[/url] [link=http://veghywjv.com]veghywjv[/link]


1 

Skriv en kommentar

Alt indhold er omfattet af copyright. Hvis du ønsker at bruge billeder eller tekst fra hjemmesiden, så kontakt tumpekraft@hotmail.com ©
Copyright 62 Nord v/ Lars Nyhuus Henriksen | CVR: 31435528 | Søndervang 17, Vrads, 8654 Bryrup - Danmark | Tlf.: +45 285 90 900 | tumpekraft@hotmail.com